Hermano Perelšteino jaunųjų dirigentų konkursas

22 balandžio, 2024

Monografijoje „Hermanas Perelšteinas. Trys ištrėmimai ir gyvenimo prasmė“ jos autorius Vytautas Jakelaitis rašo: „Ar mes bent kiek neidealizuojame Hermano Perelšteino? Nė kiek, mes sakome tiesą, bet kartu ir neslepiame simpatijų šitam žmogui, tokiam spalvingam, tokiam neįprastam – kitoniškam… Jeigu kiekvienas lietuvis chorvedys tiek būtų nuveikęs Lietuvai, kiek padarė šitas Lietuvos žmogus Perelšteinas, tai būtume nepralenkiami pasaulyje savo chorinės kultūros aukštumomis.“ Berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ dainininkai ugdomi laikantis choro įkūrėjo Hermano Perelšteino nuostatų.

Siekiant paskatinti mokinius atkakliai siekti meistriškumo ir patirti sėkmę jau 26-tą kartą organizuojamas Hermano Perelšteino jaunųjų dirigentų konkursas. Šiais metais konkursas vyko balandžio 16 d. išskirtinėje vietoje –Vilniaus rotušėje. Konkurse dalyvavo 12 jaunųjų dirigentų, Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos 8 klasės mokinių, juos paruošė mokytojai Edita Jauniškienė, Renata Kuncienė, Gintaras Leipus, Natalija Ranceva, Ramunė Rimkienė ir Neringa Sidaugaitė.

Konkursantus vertino garbinga komisija, išaugusi iš „Ąžuoliuko“, tai: Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, kompozitorius, choro dirigentas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) profesorius Vaclovas Augustinas, kompozitorius, choro dirigentas, LMTA choro dirigavimo katedros vedėjas, profesorius Gintautas Venislovas. Žiuri pirmininko pareigas atliko Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, kompozitorius, choro dirigentas, berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ meno vadovas, LMTA profesorius Vytautas Miškinis. Prie žiuri darbo netikėtai prisijungė dar vienas „ąžuoliukas“, Lietuvoje viešėjęs Tulūzos konservatorijos dirigavimo katedros profesorius Rolandas Muleika ir dr. Linas Balandis, Valstybinio choro „Polifonija“ meno vadovas ir dirigentas, LMTA choro dirigavimo katedros lektorius.

Konkurso kūrinį – L. Abario „Gloria“ iš Mažųjų mišių nr. 2 Švenčiausios Dievo Motinos garbei, atliko jungtinis 4 ir 6 klasių choras, kurį konkursui paruošė mokytojai Renata Kuncienė ir Romas Skapas. Chorui akompanavo Eleza Čiplienė.

Daugumai dalyvių šis konkursas buvo pirma galimybė diriguoti chorui, iškėlusi daugybę iššūkių. Jaunuoliai atkreipė dėmesį į tai, koks didelis skirtumas yra diriguoti instrumentui, kaip kad įprato dirigavimo pamokose, ir chorui, gyviems dainininkams. Įveikti kilusius iššūkius jiems sekėsi skirtingai.

Garbingoji žiuri daugiausiai balų – net 92 iš 100 galimų, skyrė Vėjui Valentinavičiui (mokytoja Natalija Ranceva). Jis pelnė I vietos laureato diplomą. Tradiciškai, konkurso nugalėtojas iškilmingame mokyklos baigimo koncerte diriguos pirmokų chorui. O Vėjui dovanojama papildoma galimybė diriguoti pagrindiniam berniukų ir jaunuolių chorui „Ąžuoliukas“. Tai – didžiulė garbė ir atsakomybė!  

Sviatoslav Levickij (mokytoja Edita Jauniškienė), Jonas Savukynas (mokytojas Gintaras Leipus) ir Matas Kulikauskas (mokytoja Renata Kuncienė) pelnė II vietos laureatų diplomus, o trečios vietos laureatais tapo Simonas Schroeter (mokytojas Gintaras Leipus) ir Kristupas Rudokas (mokytoja Ramunė Rimkienė).

Konkurso diplomai buvo įteikti mokytojos Editos Jauniškienės mokiniams Žilvinui Rollin ir Ąžuolui Kuliešiui, mokytojo Gintaro Leipaus mokiniui Ugniui Kančiauskui, mokytojos Natalijos Rancevos mokiniui Modestui Česnulaičiui, mokytojos Neringos Sidaugaitės mokiniams Matui Smetoniui ir Simonui Makaveckui.

Visi konkursantai buvo apdovanoti Vytauto Jakelaičio monografija „Hermanas Perelšteinas. Trys ištrėmimai ir gyvenimo prasmė“, o laureatai – neatsiejamu chorvedžio įrankiu kamertonu.

Sveikiname konkurso dalyvius, įveikusius visus iššūkius ir puikiai pasirodžiusius. Linkime – atkakliai siekite meistriškumo visose gyvenimo srityse, puoselėkite maestro Hermano Perelšteino vertybes ir garsinkite „Ąžuoliuko“ vardą!

Parengė direktoriaus pavaduotoja ugdymui Žydrė Jankevičienė



Savivaldybės biudžetinė įstaiga
Vilniaus „Ąžuoliuko” muzikos mokykla
Juridinio asmens kodas 191662751

Adresas Gedimino pr. 15A, LT-01103, Vilnius
Tel.: (8-5) 262 10 10.
Elektroninis paštas rastine@azuoliukas.vilnius.lm.lt

BENDRAUKIME!

©2024
Visos teisės saugomos.