I Vilniaus dainuojančių berniukų festivalis „Dainuoju su „Ąžuoliuku“

22 balandžio, 2024

Vaikystės patirtys kloja kelią žmogaus gyvenimo sėkmei. Edukologė Jovita Starkutė teigia, kad pirmaisiais vaiko gyvenimo metais formuojasi pasitikėjimo, savarankiškumo, kūrybiškumo pamatai. Labai svarbu, kad vaiko patirtys būtų palankios augti, jie įgytų pozityvaus bendravimo, kūrybiškumo, savo aplinkos pažinimo pradmenis. Aktyvi vaikų meninė raiška praturtina jų vaizduotės ir emocijų pasaulį, plėtoja saviraiškos bei kūrybinės veiklos galimybes, padeda atsiskleisti vaiko individualumui, unikalumui.

Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokykla jau 45-erius metus ugdo dainuojančius berniukus, puoselėja 65-ąjį jubiliejų pasitinkančios berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ tradicijas. Mūsų mokykla yra berniukų chorinio dainavimo Lietuvoje ambasadorė. Tad jubiliejinį sezoną pasitikome pakvietę Vilniaus ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose besimokančius berniukus į I Vilniaus dainuojančių berniukų festivalį „Dainuoju su „Ąžuoliuku“. Festivalis įvyko 2024 m. balandžio 16 d. Vilniaus rotušėje ir sulaukė didelio mažųjų dainininkų ir publikos dėmesio.

Organizuodami festivalį rūpinomės, kad jis atitiktų vaikų poreikius, sukurtų puikių įspūdžių ir paliktų neišdildomus atsiminimus. Kaip teigia edukologė J. Starkutė, vaikams ypač svarbu ugdymą perteikti kitaip, žaismingai, leidžiant kurti, tyrinėti, atrasti ir išbandyti naujus dalykus. Stebint festivalio eigą ir vaikų įsitraukimą manome, kad tikslas pasiektas. Prie to svariai prisidėjo aktorė ir koncerto vedėja Gintarė Latvėnaitė-Glušajeva, sukūrusi įtraukų scenarijų, pasakėlėmis ir žaidimais išjudinusį kiekvieną – ne tik mažą, bet ir suaugusį žiūrovą. Mažųjų dainininkų atliekamas dainas praturtino Simo Šuminsko sukurtos vaizdo projekcijos, grafinio dizaino sprendimus sukūrė Gintarė Stokonytė.

I Vilniaus dainuojančių berniukų festivalyje „Dainuoju su „Ąžuoliuku“ dalyvavo mažieji dainininkai iš 8 Vilniaus lopšelių-darželių. Tai „Boružėlių“ grupės berniukų ansamblis iš lopšelio-darželio „Geniukų kalvė“, vadovaujamas meninio ugdymo mokytojos Danguolės Palvinskienės, šaunus berniukų tercetas iš lopšelio-darželio „Vandenis“, vadovaujamas Juditos Barzinskienės, berniukų ansamblis „Aušrelės spinduliukai“, vadovaujamas mokytojos Gražinos Kopūstienės iš lopšelio-darželio „Aušrelė“, „Žiogelių“ grupės berniukų ansamblis iš lopšelio-darželio „Vaiko medis“ vadovaujamas mokytojos Editos Jauniškienės.

Festivalio žiūrovus drąsa ir muzikalumu nustebino mažieji solistai. Tai 4 metų Vincentas Šarkus iš lopšelio-darželio „Boružėlė“, kurį paruošė mokytoja Jūratė Mackevičienė ir 4 metų Arvydas Blažiūnas iš lopšelio-darželio „Vieversys“, parengtas mokytojos Saulės Kančauskienės. Įtaigumu ir menine išraiška sužavėjo kiek vyresni berniukai – lopšelio-darželio „Pasakaitė“ atstovas Vladas Borodica (mokytoja Austė Sidaugaitė) ir Jokūbas Ardišauskas iš lopšelio-darželio „Malūnėlis“ (mokytojos Gabrielė Pintukaitė-Pocienė ir Asta Zabarauskienė).

Festivalio koncertą pradėjo Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos Mažylių choras, vadovaujamas mokytojų Editos Jauniškienės ir Gitanos Trimirkaitės, o pabaigoje pasirodė „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos pirmokų choras, diriguojamas mokytojo Eglės Čigriejūtės Strolienės. Šiame chore dainuojantys berniukai savo susikaupimu ir atsidavimu scenai parodė, kaip sparčiai ir efektyviai svarbios asmeninės savybės ugdosi dainuojant chore.

Koncerte skambėjo gražiausios dainos vaikams, o kulminacija tapo jungtinio dalyvių choro atliekama Algimanto Raudonikio daina „Pavasaris“ (M. Vainilaičio ž.). Chorui dirigavo festivalio globėjas, berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ meno vadovas ir dirigentas maestro Vytautas Miškinis.

Žiūrovų salę gausiai užpildė mažieji klausytojai iš Vilniaus lopšelių-darželių „Rasa“ ir „Mažylis“, neskaitant palaikančiųjų komandų iš dalyvių darželių, tėvelių ir artimųjų. Tad šis festivalis – svarbus žingsnis užtikrinant amžius trunkančios berniukų chorinio dainavimo tradicijos Vilniuje tęstinumą. Labai tikimės, kad kartu su dainininkai dalyvavę jų tėvai, globėjai, artimieji taps berniukų dainavimo ambasadoriais.

Kartu su „Ąžuoliuko“ muzikos mokykla festivalį organizavo VšĮ „Berniukų ir jaunuolių choras „Ąžuoliukas“, kurios vadovo Dominyko Žvirblio vadybinė patirtis buvo neįkainojama sprendžiant festivalio įgyvendinimo iššūkius. Geriau suprasti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo vaikų galimybes ir renginių jiems organizavimo ypatumus padėjo Vilniaus miesto savivaldybės ikimokyklinio ugdymo įstaigų muzikinio ugdymo metodinė tarybos pirmininkė Gražina Makelienė.

Už ypatingą atmosferą, darbuotojų šilumą ir paslaugumą norime padėkoti festivalio partneriams – Vilniaus rotušei. Šios istorinės erdvės dvasia mena laikus, kai iškilmingose miesto renginiuose giedojo Vilniaus Bazilijonų bažnyčios berniukų choras. Tad būti čia mums buvo nepaprastai svarbu!

Nuoširdžiai dėkojame Vilniaus miesto savivaldybei, kurios dalinis finansavimas užtikrino festivalio įgyvendinimo sėkmę. Taip pat dėkojame kūrybos agentūrai „Artaviva“, parengusiai linksmų užduotėlių knygeles kiekvienam festivalio dalyviui, įmonėms „Elmenhorster“ ir „Huracan Cafee“ dovanėlėmis pradžiuginusiomis mažuosius festivalio dalyvius ir jų mokytojas.

Iki susitikimo kitais metais!

Parengė direktoriaus pavaduotoja ugdymui Žydrė Jankevičienė
Nuotraukos Rūtos Verseckaitės



Savivaldybės biudžetinė įstaiga
Vilniaus „Ąžuoliuko” muzikos mokykla
Juridinio asmens kodas 191662751

Adresas Gedimino pr. 15A, LT-01103, Vilnius
Tel.: (8-5) 262 10 10.
Elektroninis paštas rastine@azuoliukas.vilnius.lm.lt

BENDRAUKIME!

©2024
Visos teisės saugomos.